Srpska škola u Oslu

„Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet.“

Nelson Mandela

 

Jedna od veoma bitnih stvari u životu je svakako obazovanje. Ministarstvo Republike Srbije se potrudilo da obezbedi nastavu na srpskom jeziku za decu u Oslu po posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu. Nastavni predmeti su Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

Nastava se odvija u prostorijama škole Frydenberg https://goo.gl/maps/FKbWt6fAk452 vikendom sa učiteljicom Jelenom Diklic. Na FB se mogu naći pod imenom Srpska škola u Oslu .20181021_204803

Veoma je važno da deca koja žive van svoje matične zemlje neguju svoju kulturu i svoj jezik. Preporučujem svima koji su u mogućnosti da odvoje dva sata vikendom i odvedu svoje dete na nastavu koja je besplatna a po mom misljenju veoma korisna za dete pa i za roditelja.

Školu trenutno pohadjaju oko 130 učenika podeljenih u 5 grupa.

Prošle godine je bio organizovan i kros pod pokroviteljstvom RTS-a. Deca su imala organizovan i hor gde su svoje pevačko umeće pokazala na završnoj priredbi za školsku 2017/2018.godinu.

Treba pohvaliti i sav trud koji su uložili i roditelji kao i drugi saradnici da bi škola mogla da funkcioniše.

Moram da kažem da je ovo moje lično mišljenje kao roditelja i moja potreba da podelim inforamacije u vezi škole. U razgovoru sa prijateljima kao i prema pisanjima na javnim mrežama sve više je ljudi koji se odlučuju na preseljenje u Norvešku sa porodicom. Samim tim biće više dece i roditelja koji su zaiteresovani za školu pa će im nadam se informacije biti od koristi. Ima i onih koji se vraćaju pa će svakako deci biti lakše da nastave školovanje u Srbiji.

 „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i poštujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se medju sobom razumevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.“

Vuk Stefanović Karadžić

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s